Vyúčtování - zaplacené zálohy a jejich rozpad

Vložil Kam nemůže čert, tam nastrčí babu (bez ověření), 29. Listopad 2023 - 21:22 ::

Dobrý den, členové našeho SVJ posílají měsíčně zálohy na bankovní účet. Jsou takoví, kteří platí předepsanou částku a při změně předepsané částky upraví i částku hrazenou. Pak jsou takoví, kteří platí neustále stejnou částku a je nadlidský úkol je přimět změnit trvalý příkaz. Platí tedy odlišnou částku (nižší, ale i vyšší). Pak jsou taky takoví, kteří při změně předpisu najednou začnou platit dvakrát (novou i starou částku), pak zas platí jen tu novou částku.

Zkrátka a dobře, zaplacené úhrady se nerovnají vždy těm předepsaným. Na vzoru vyúčtování, ze kterého vycházím, je uvedena celková suma uhrazených záloh, ale také rozpad uhrazených záloh dle jednotlivých složek (tzn. „fond oprav“, voda, spol. elektřina, pojištění, …). Takže u každé složky je uveden náklad na vlastníka, určitá část z celkové sumy záloh jako uhrazená částka na danou službu a „výsledek“, tzn. dílčí přeplatek nebo nedoplatek.

Pokud vlastník hradí jinou než předepsanou zálohu, jakým způsobem má být proveden rozpad uhrazených záloh na jednotlivé služby? Existuje nějaký obecný klíč a nebo můžu s klidným svědomím fláknout např. 10% uhrazených záloh na jednu složku, 20% na druhou atd.? Doplním, že mně nejde o náklad jako takový, ale o rozpad uhrazených záloh na jednotlivé složky, ze kterých pak vychází dílčí přeplatky/nedo­platky.

Pokud k tomu budu přistupovat pragmaticky, je to úplně jedno, kde se rozdíl objeví. Celkový výsledek bude reálně stejný.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.