Nejvyšší správní soud: ÚOOÚ a kamery

Vložil lake, 26. Únor 2015 - 8:42 ::

Zkratka ÚOOÚ – která zní spíše jako zoufalé zaúpění – znamená Úřad na ochranu osobních údajů. Úřad je notoricky známý tím, že hodnotí případy po svém „jak se car vyspal“, postupně mění svá stanoviska a celkově spíše prudí.

Nyní činnost ÚOOÚ zhodnotil Nejvyšší správní soud. Jde o mediálně známý případ pana F.R., který po vandalských útocích na svůj dům instaloval kameru tak, aby mohla snímat útočníky na chodníku před domem. Kamera ovšem zabírala i chodce. ÚOOÚ udělil vlastníkovi kamery pokutu, protože tím prý porušil jejich právo na soukromí. Proti pokutě se F.R. odvolal.

Nejvyšší správní soud zkritizoval samotný zákon na ochranu osobních údajů pro jeho nesrozumitelnost a absenci použitelných ustanovení o kamerách. Podle soudu nemohlo být běžnému občanovi vůbec jasné co v oblasti kamerových systémů smí a co nesmí.

Soud se do ÚOOÚ celkem nevybíravě obul. Mluvčí soudu Sylva Dostálová: "Nejvyšší správní soud zjistil, že správní praxe Úřadu nejenom že výkladové pochybnosti neodstranila, ale naopak prohloubila, a to zcela rozpornými postupy v obdobných situacích.“

Soudce Kühn shrnul: "Pokud Úřad dospěl k závěru, že jiná než sklopená kamera nebyla v dané situaci přípustná, je to smutný důkaz toho, že je naprosto odtržen od reálií běžného života.“

Pan F.R. tedy pokutu platit nemusí.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/…/domaci.aspx?….

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.