Může SVJ skupovat byty v domě... nebo i jiném domě?

Vložil taky vlastník (bez ověření), 10. Březen 2013 - 20:19 ::

omlouvám se za duplicitní dotaz (http://www.portalsvj.cz/…lzi-a-penize#…). Znáte nějaký KONKRÉTNÍ příklad SVJ, kde SVJ jako právnická osoba vlastní byt nebo více bytů?

A pokud ano, jak to funguje? Pokud bych si kupoval byt v domě, který toto má

  • stal bych se nějak také jejich majitelem, nebo, měl bych to nějak v kupní ceně zahrnuto, co by bylo obhájitelným důvodem když by SVJ začalo „masivně nakupovat“ majetek o kterém by SVJ tvrdilo, že je určen pro správu domu?
  • a jak bych to vůbec zjistil – z katastru bych třeba zjistitl že jeden byt vlastní SVJ. Kde ale objektivně zjistím co jiného SVJ v domě vlastní „… ve věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu…“ resp. co je v jeho majetku? A mohu to vůbec chtít zjišťovat – nebo je majetek SVJ (virtuální právní forma) vlastnící BYT separátní jednotkou a např. pokud by užívala prostor pro kotelnu – nemá tam nikdo přístup neboť to vlastně nebudou spoolečné prostory.

Když podle ZoVB je SVJ způsobilé „… vykonávat práva a zavazovat se pouze ve věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu…“, znamená to že jakýkoliv nákup majetku (a v tomto vlákně mluvíme o PENB) zvýší společné části nebo na jejich úkor je může i ponížit?

děkuji za odpověď


ZDŮRAZŇUJI že předchozí otázky plynou JEDINĚ A POUZE z toho co zde o SVJ a možnostech jak může vlastnit byty a části domu (nevím jak velké) šíří v posledních dnech pan LAKE. A začínám mít panický strach že zjistím, že lidi s vědomostmi jako LAKE začínají bydlit okolo mne, protože nejsem „podnikatel“ abych se tomu ubránil.

Já bych jen potřeboval někde bydlet a to jako vlastník abych neměl nájemné z bytu 1+NIC ve výši 180Kč/m2 jako je tomu v bytech u Prahy (nyní jako vlastník mám 12Kč/m2 a stačí nám to na všechno ale stačí aby SVJ podle návodu pana LAKA chtělo např „Tepelné čerpadlo země-voda“ pro údajné „ušetření“ a začlo pracovat na nákupu pozemku – vím jak to u nás dopadlo když jsme před 5-ti lety pořídili zateplení za 16 milionů a nyní po 6 letech kdy je úvěr, který si vzalo SVJ a splacený je pouze z 30% zjišťujeme že cena tepla stoupá přímo úměrně investicím, které vložíme do opatření pro jeho úsporu. Takže nyní platíme za teplo zcela stejně jako před zateplením, jen máme navíc u banky asi 10 milionovou „sekyru“)

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.