Vložil Petr, 9. Srpen 2024 - 15:22

Nevím jak jste dlouho členem SVJ (ve vašem případu vlastníkem jednak bytu a jednak garáže). Nevím jak máte nastudovaný NOZ (od § 1158 + paragrafy spolku asi od § 243 po 254), a Zák. 67/2023 a NV 366/2013. Nevím zda jste nahodilý nebo zkušenější uživatel (aspoň čtenář) tohoto fóra.

Takže vězte, že vlastník je nerovnoprávný člen SVJ ve vztahu k povinnostem statutárního orgánu. Zdá se, že statutár nemá žádné povinnosti, snad pouze udržovat seznam členů. A pokud svoje povinnosti koná nedostatečně či špatně, tak se zde od autora příspěvku dozvíte, že jste hloupý člen SVJ, protože jste si takového statutára zvolili (bez ohledu na to, že vy jste pro jeho volbu ruku s hlasovacím lístkem nezvedl). A k tomu dostanete (dokonce zdarma) radu, že si máte zvolit jiného, lepšího.

Pokud jde o vyúčtování Příspěvků správy domu a pozemku, tak ve zrušeném ZoVB byl § 15/4, že „Příspěvek je závazkem vůči právnické osoby SVJ“ (reprezentované statutárem) vůči vlastníkům".

K tomu při debatě (ve vláknu na toto théma) připomněla odbornice na účetnictví ing. Klainová (křiklouny z fóra vyštvaná), že ZÁVAZKY SECMUSÍ VYPOŘÁDAT.

To už v NOZ není, takže osoba odpovědná (zast. statutárem) má už pouze povinnost vyúčtovat (rozúčtovat) zálohy služeb. Čertovo kopítko je m.j. v tom, že v ZoVB jsou Příspěvky záloha, v NOZ nikoli.

Viz také

"www.dauc.cz/clan­ky/4287/prispev­ky-na-spravu-a-sluzby-ve-svj-z-pohledu-prava-a-ucetnictvi-2-cast

Co se týká účtování samotných příspěvků na správu domu a pozemku, DO KONCE 2013 platilo, že tyto příspěvky byly hrazeny vždy ZÁLOHOVÝM způsobem, PŘÍSPĚVKY PODLÉHALY VYÚČTOVÁNÍ. Od roku 2014 již ale NOZ neobsahuje výslovné určení formy příspěvku, je tedy možný zálohový i nezálohový způsob hrazení těchto příspěvků.

ZÁLOHOVÝ příspěvek V případě zálohového příspěvku jsou v praxi SVJ … VYÚČTOVÁNÍ ZÁLOHOVÉHO PŘÍSPĚVKU probíhá v návaznosti na způsob účtování nákladů.

NEZÁLOHOVÝ PŘÍSPĚVEK Jak již bylo uvedeno, podle našeho názoru současná právní úprava umožňuje také to, aby příspěvek na správu domu a pozemku nebyl vybírán jako zálohový příspěvek, tedy příspěvek, U KTERÉHO NEPROBÍHÁ NÁSLEDNÉ VYÚČTOVÁNÍ.

Poznámka redakce: Dokončení příspěvku v časopisu UNES č. 2/2018"

Takže jde také o to, zda máte Příspěvky VE VAŠICH STANOVÁCH jako „záloha“ nebo nikoli, platí spíše ta druhá možnost). Viz VLÁKNO ZALOŽENÉ PANEM PAVLEM

WWW.PORTALSVJ­.CZ/DISKUSE/CO-ZNAMENA-PRISPEVEK-V-NOZ

  • – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Připomínám, že NEJVYŠŠÍM OORGÁNEM (tedy ještě nad orgánem Statutárem) je SHROMÁŽDĚNÍ (v paragrafech spolku zvaný „členská schůze“).

To vám asi moc nepomůže, protože program shromáždění (schůze) určuje svolavatel (nejčastěji statutár), a navrhnout a dostat do programu schůze bod který v pozvánce není („zpráva o hospodaření, o stavu tzv. fondu oprav, o dlužnících a promlčených dluzích) je takřka nemožná. Řadový člen SVJ má velmi slabé páky na statutára, i když si ho platí, viz § 1180 "PŘÍSPĚVKY URČENÉ NA ODMĚŇOVÁNÍ OSOBY, KTERÁ DŮM SPRAVUJE, … se rozvrhnou na každou jednotku stejně“.

O tom „CO STATUTÁR MUSÍ“ pro vlastníky vykonávat, o tom se zde (myslím) debatovalo.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.