Dvoje vyúčtování služeb

Vložil neználek vyúčtování (bez ověření), 23. Červen 2024 - 9:13 ::

Přeji pěkný den. Kdysi jsem tu tápala o dvojím vyúčtování, už to mám vyřešené. Justine o vyúčtování toho víš hodně, klobouk dolů, ale tohle ti uniklo. Jedná o další pochybení, kdy výši nedoplatku ovlivňují mimořádné platby za dvoje rozúčtování o které požádala účetní:-) Za mne a za naše manželství, kdy došlo k úmrtí manžela a účetní SVJ se vydávala za správce domu a požádala dvoje rozúčtování od Isty a zhotovila dvoje vyúčtování. Ta blbá účetní, který vyúčtování služeb provádí jako rozdíl záloh a skutečných nákladů. Neví, že platby se mohou lišit od předepsaných záloh.

Podle občanského zákoníku SVJ nevzniká ke dni převodu vlastnického právy vyúčtovat služby související s užíváním bytu na dva různé příjemce služby, neboť na nabyvatele přecházení jak dluhy, tak přeplatky. Vyhláška č. 269/2015 Sb. sice uvádí, že při změně vlastníka se teplo a teplá voda rozdělí mezi dva příjemce, ale zákon o službách č. 67/2013 Sb. nic takového neuvádí, ani není uvedeno, že by další služby jako je studená voda, společná, elektřina, výtah, atd. by měly být rozúčtovány na dva příjemce služeb za jedno období. Platí, že předpis nižší právní síly nemůže odporovat právní normě s vyšší silou-zákonu. Proto od 1.7.2020 byl § 1186 zákonem č. 163/2020 Sb. upraven tak, aby se postupovalo jednotně. Zvláštní ustanovení o převodu jednotky § 1186 (1) Při převodu vlastnického práva k jednotce nevzniká osobě odpovědné za správu domu povinnost vypořádat příspěvky na správu domu a zálohy na plnění spojená nebo související s užíváním bytu. (2) Při převodu vlastnického práva k jednotce přecházejí s jednotkou na nabyvatele dluhy převodce vůči osobě odpovědné za správu domu na příspěvcích na správu domu a pozemku a na plněních spojených nebo souvisejících s užíváním bytu a zálohách na tato plnění, měl-li je a mohl-li je nabyvatel zjistit. Za dluhy, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí převodce osobě odpovědné za správu domu. (3) Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, doloží nabyvateli potvrzením osoby odpovědné za správu domu, jaké má dluhy podle odstavce 2, popřípadě že takové dluhy nejsou; potvrzení vydá nabyvateli se souhlasem převodce také osoba odpovědná za správu domu. Má se za to, že nabyvatel nemohl tyto dluhy zjistit, pokud je nemohl zjistit z potvrzení osoby odpovědné za správu domu nebo nevydala-li tato osoba potvrzení bez zbytečného odkladu, ač o něj byla požádána. Společná ustanovení o převodu vlastnického práva § 1106 Kdo nabude vlastnické právo, nabude také práva a povinnosti s věcí spojená. § 1107 (1) Kdo nabude vlastnické právo, přejímá také závady váznoucí na věci, které jsou zapsány ve veřejném seznamu; jiné závady přejímá, měl-li a mohl-li je z okolností zjistit nebo bylo-li to ujednáno, anebo stanoví-li tak zákon. (2) Závady, které nepřejdou, zanikají. § 1108 Ustanovení § 1106 a 1107 platí obdobně také při nabytí vlastnického práva jinak než převodem. § 1186 (1) Při převodu vlastnického práva k jednotce nevzniká osobě odpovědné za správu domu povinnost vypořádat příspěvky na správu domu a zálohy na plnění spojená nebo související s užíváním bytu. (2) Při převodu vlastnického práva k jednotce přecházejí s jednotkou na nabyvatele dluhy převodce vůči osobě odpovědné za správu domu na příspěvcích na správu domu a pozemku a na plněních spojených nebo souvisejících s užíváním bytu a zálohách na tato plnění, měl-li je a mohl-li je nabyvatel zjistit. Za dluhy, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí převodce osobě odpovědné za správu domu.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.