Náklady na vytápění - obsluha tepelného zařízení

Vložil Zoufalá, 19. Červen 2024 - 7:00 ::

Dobrý den,

chtěla bych si ujasnit, co lze zahrnout do nákladů pro rozúčtování tepla na vytápění. Dům má 36 bytových jednotek, poskytovatelem služeb je SVJ. Máme vlastní výměníkovou stanici, dům má samostatné elektroměry pro odečet elektr. energie pro osvětlení spol. prostor, výtah a kotelnu. Teplo nám dodává externí dodavatel. Spotřeba odebraného tepla se v prvním kroku rozdělí na spotřebu pro vytápění a spotřebu pro ohřev vody. Spotřeba tepla na vytápění se rozdělí na složku základní a spotřební.

Dle mého názoru tímto způsobem lze rozúčtovat pouze náklady na odebrané teplo, účtované dodavatelem tepla. Náklady spojené s provozem výměníkové stanice, např. spotřebu elektr. energie na její provoz, obsluhu tepelného zařízení, revize a další se vyúčtovávají jiným způsobem, samostatně, odděleně.

Dodavatel tepla nám posílá měsíčně fakturu za teplo (náklady v Kč a spotřebu v GJ) a další faturu za poskytované služby – obsluhu tepelného zařízen. Takto je to smluvně ujednáno –2 smlouvy, ( ČEZ smlouva o dodávce tepelné energie a ČEZ smlouva o poskytování služeb), měsičně 2 faktury. Účetní do nákladů za vytápění zahrne i faktury za poskytované služby.

Náplní při obsluze tepelného zařízení je zejména běžná kontrola a obsluha, obsluha regulátorů, čištění, mazání, kontrola a zajištění těsnosti spojů, izolací, ucpávek, doporučení k provedení oprav, vedení provozní dokumentace, revize (tepelný zdroj o celkovém instalovaném výkonu 168 kW)

  • Postupuje účetní správně, když náklady za provoz tepelného zařízení zahrne do nákladů pro rozúčtování podle vyhl. 269/2015 Sb?

S pozdravem Zoufalá

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.