Pergola ukotvena do společných prostor

Vložil Předseda SVJ (bez ověření), 17. Červen 2024 - 19:29 ::

Dobrý den, rád bych se zeptal zkušených…

Jsem předseda jednoho bytového domu, poměrně krátkou dobu a snažím se postupně získávat operativně zkušenosti.

Řeším momentálně jednu záležitost, majitel jedné bytové jednotky v přízemí, kde má vlastní předzahrádku postavil Pergolu/Přístřešek a ukotvil (provrtal) jej do balkonu v prvním patře. Balkony jsou společné prostory. V domovním řádu je přesně stanoveno, že bez povolení SVJ, je zakázáno tyto úpravy realizovat. Majitel bytové jednotky nepředal SVJ žádné dokumenty k realizaci pergoly, ani stavbu neohlásil. Majitel bytové jednotky balkonu, na kterou je pergola ukotvena vznesl stížnost u SVJ.

Veřejné prostory jsou stále v záruce a obávám se, že tímto zásahem byla také porušena záruka.

Jak tuto situaci řešit?

Majitele bytové jednotky jsem upozornil, že bez ohlášení/povolení mechanicky zasáhl do společných prostor. Požádal jsem ho, aby předal SVJ stavební plány Pergoly, jakým způsobem je pergola do budovy zakotvena a fotodokumentaci. Následně dojde ze strany SVJ k posouzení a případném povolení, či zamítnutí…

Mám v plánu mu pergolu povolit, nicméně se chci krýt nějakou písemnou dohodou o tom, že pokud jeho manipulací vznikne nějaká škoda na majetku společných prostor, tak bude veškeré opravy hradit z vlastních zdrojů. (koroze, porušená izolace, zamítnutí reklamace atp.) Je reálné něco podobného sepsat, aby to v případě potřeby bylo i vymahatelné a ne jen cár papíru?

Děkuji za rady a přeji fajn den všem.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.