Vyúčtování tepla - správnost postupu

Vložil Jiří Kosina (bez ověření), 14. Květen 2014 - 11:42 ::

Dobrý den, chtěl bych Vás tímto poprosit o radu ohledně rozúčtování tepla a teplé vody v našem SVJ a posouzení, zdali postup zvolený naší správcovskou firmou je správný a v mezích vyhlášky č.372/2001 Sb., která je i po 1. 1. 2014 stále v platnosti. ( viz. http://www.mmr.cz/…atim-nezmene). Bytový dům byl zkolaudován v roce 2008. Dodávka tepla (teplo pro vytápění a ohřev teplé vody) je zajištěna centrální plynovou kotelnou umístěnou v bytovém domě a provozovanou externí společností (Tato kotelna slouží i dvěma sousedním bytovým domům). Rozvod tepla je do jednotlivých bytů zajištěn zaizolovanými rozvody a výstup z kotelny je opatřen patním měřidlem, kdy je měřena teplota teplosměnného média (určitě voda) na vstupu a vratce a předpokládám, že je měřen i průtok (bez toho určitě nejde). V každém bytě je ve stoupačkách umístěn svazkový protiproudý tepelný výměník, který ohřívá studenou vodu vstupující do výměníku na teplou užitkovou vodu (na sprchování, mytí). Ve stoupačce je umístěno pouze jedno měřidlo na studenou vodu. Teplo používané na vytápění pomocí teplosměnného média vstupuje přímo do radiátorového okruhu. K jeho vstupu je použit ventil ovládaný termostatem (ventil sepne při poklesu teploty v místnosti). Vlastní měření odebraného tepla (teplo pro vytápění a ohřev teplé vody) je zajištěno pomocí měření teploty na vstupu do jednotky v rozbočovači do tepelného výměníku a radiátorového rozvodu a na výstupu – vratce z jednotky. V této vratce je zároveň měřen průtok teplosměnného média pomocí ultrazvukového měřiče. Celé toto měření zajišťuje měřidlo MULTICAL od výrobce Kamstrup. Zjištěné teplo odebrané jednotkou je zaznamenáváno v kWh. Přesnost měření tohoto měřidla je lepší než 1%. V bytovém domě je 36 bytových jednotek. Rozúčtování tepla je děláno jednou za rok, s tím, že hodnota tepla (teplo pro vytápění a ohřev teplé vody) zjištěná pomocí kalorimetrů je rozpočítána dle poměrového postupu 75 % měřidla a 25% podlahová plocha. Kalibrace bytových měřidel měla platnost do konce roku 2012 a v červnu 2013 byla provedena rekalibrace těchto měřidel ve všech jednotkách s tím, že všechna měřidla kalibrací prošla a jejich přesnost je opět garantována pod 1%. Problém je v tom, že ve vyúčtování dodávek tepla se od roku 2010 začaly vyskytovat značné rozdíly v porovnání tepla naměřeného na patě a v součtu všech jednotek. Jaká byla situace před rokem 2010 nevím, neboť jsme se nastěhovali v srpnu 2010, ale předpokládám, že situace byla zřejmě stejná, neboť při součtu všech načtených hodnot v bytech a na patním měřidle za 5 let provozu (2008 – 2012) byl rozdíl – 1085GJ v neprospěch bytových měřidel. V roce 2010 byla bilance pozitivní a čila +90GJ (v bytech se naměřilo více než na patě), v roce 2011 –216GJ, v roce 2012

  • 244GJ a do půlky června 2013 –84GJ. Proto bylo uděláno kontrolní měření, kdy byly v jeden den odečteny všechny hodnoty v bytech a na patě a to samé se opakovalo po 13 dnech a zjištěný rozdíl byl –8,5 GJ a to už nebyla topná sezóna. Z tohoto důvodu byla provedena na konci června rekalibrace všech bytových měřidel. Dle informace z předsednictví SVJ byla provedena na podzim 2013 též kalibrace patního měřidla. Tato kalibrace trvala prý cca měsíc a dodané teplo pro bytové jednotky v tomto bylo odhadnuto. Nyní (květen 2014) opět dorazilo vyúčtování tepla a rozdíl pata součet měřidel v bytech ke konci roku byl –264 GJ. Čili po kalibraci opět došlo k negativní bilanci pro byty a to o celých 180 GJ. Když se to sečte, tak rozdíl za 6 let je tedy –1350GJ což dělá nějakých 1 080 000 Kč, které se rozpočetly dle plochy.

Moje dotazy jsou tedy následující:

  1. Je postup rozpočítání tepla použitý správcovskou firmou dle mezí vyhlášky č.372/2001 Sb. nebo je vše v pořádku? Pokud ne:
  2. Lze proti tomuto vyúčtování podat reklamaci?
  3. Lze toto vyúčtování právně napadnout?
  4. Lze se domnívat, že takovéto ztráty tepla jsou způsobeny špatnou izolací tepelných rozvodů použitých pro rozvod tepla k jednotlivým bytovým jednotkám? (K tomu podotýkám, že když si člověk sáhne na izolaci rozvodů z vnitřní strany, tak ta je chladná.)
  5. Lze se obrátit na provozovatele kotelny, ať doloží, že jím dodané teplo bylo změřeno řádně?
  6. Je možno rozúčtovat teplo na 100% dle bytových kalorimetrů a zjištěný rozdíl rozpočítat podle plochy?
  7. Je lepší investovat do elektrokotle a nepoužívat centrální teplo z kotelny?

Omlouvám se za rozsáhlost mého dotazu, ale myslím, že to bylo nutné k pochopení celé situace a předem děkuji za odpovědi. S pozdravem Jiří Kosina

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.