Vložil lake, 23. Leden 2013 - 8:06

Může nastat případ, kdy vlastníkovi je odepíráno právo nahlížet do dokumentů společenství. Vlastníkovi jednotky nakonec nezbude než řešit to přes soud, avšak tento postup má jeden háček: neví totiž přesně jaké dokumenty má požadovat. Hrozí mu tedy, že soud jeho žalobu odmítne pro neurčitost.

Právě to se stalo paní M.K., která se dožadovala vyúčtování hospodaření za období od 17. 4. 2000 do 30. 7. 2001. Její žaloba byla dvakrát odmítnuta pro neurčitost žalobního petitu, neboť ani po poučení soudu nedoplnila konkrétní údaje o dokumentech které požaduje. Ta nebohá paní totiž neměla žádný přístup k dokladům, jak už víme, takže (logicky) ani nemohla tušit jaké dokumenty by měla požadovat. Okresnímu i krajskému soudu tato jednoduchá úvaha unikla a odepřeli žalobkyni spravedlnost.

Nejvyšší soud v rozsudku 22 Cdo 492/2005 (JUDr. Jiří Spáčil) použil naštěstí zdravý rozum a rozhodl ve věci takto:

  • V dané věci jde o žalobu na podání vyúčtování hospodaření se společnou věcí. Z tohoto hlediska nelze přisvědčit názoru, že by nebylo jasné, čeho se žalobkyně domáhá a že by vadou bylo neoznačení dokladů sloužících k vyúčtování; ty ostatně žalobce ani přesně označit nemůže, neboť o nich v podrobnostech zpravidla není informován. (…) Z uvedeného je zřejmé, že dovolání je důvodné. Proto nezbylo, než rozhodnutí odvolacího soudu zrušit (…).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.