Vložil Justitianus, 3. Září 2024 - 14:21

Pro Zdenka:
Příslušná část nařízení vlády č. 366/2013 Sb. je samozřejmě vadná. Hlupáci ve vládě netušili co jsou „náklady vlastní správy“. Určitě sem nepatří náklady na zcela jinou činnost – poskytování služeb podle zákona č. 67/2013 Sb. o službách. To nemá s vlastní správou právnické osoby společného naprosto nic. Ale hlupáci ve vládě to tak podepsali, a místní hlupáci ten omyl opakují dokola.

  • Zdenek22: „Jak se ve vašem SVJ rozúčtovávají náklady na služby a jak se zachází s náklady na toto rozúčtovávání byste měli mít transparentně uvedeno ve stanovách nebo jiném vhodném dokumentu.“

V tom s Vámi, Zdenku, naprosto souhlasím. I když to vůbec není nutné opatření: Náklad na poskytování služby spojené s užíváním bytu je nákladem na poskytování služby spojené s užíváním bytu. Tak je to jednoduché.

Samozřejmě že vůbec nejde o náklad na správu domu a pozemku. Opačné tvrzení by bylo v rozporu se zákonem, v tomto případě v rozporu jak s § 1189 a § 1180 NOZ, tak i v rozporu se zákonem o účetnictví. Je to zřejmé i ze znění 2012/89/§1208. O celkové výši příspěvků na správu domu a pozemku pro příští období rozhoduje shromáždění podle 2012/89/§1208/c, kdežto o poskytování služeb se rozhoduje podle 2013/67/§3/2, případně se postupuje podle 2012/89/§1208/d. I z toho je zřejmé, že jde o odlišné ekonomické činnosti podle odlišných zákonů, které mají odlišný obsah a rozúčtují se podle odlišných pravidel obsažených v odlišných právních předpisech.

  • Zdenek22: „Pokud to nemáte nikde uvedeno, pak firma T2 provádějící rozúčtovávání nákladů na teplo postupovala podle zákona a náklady na rozúčtování nezahrnula do nákladů na teplo.“

Mýlíte se. Firma nemá žádné právo cokoliv zahrnovat či nezahrnovat ! Firma má konat podle instrukcí od smluvního partnera, kterým je SVJ. Vyhotovení řádného vyúčtování je ze zákona povinnou součástí poskytování každé služby. Přečtěte si k tomu zákon 2013/67. Je tedy jasné že je to pouze příjemce služby, kdo bude hradit účelně vynaložené náklady spojené se službou, kterou odebírá.

Odečet náměrů, rozúčtování a vyúčtování nákladu na poskytovanou službu je samozřejmě nedílnou součástí poskytování služby, kromě případu, kdy služba je hrazena paušálem (2013/67/§9). Náklad na tyto nezbytné činnosti je samozřejmě také nákladem na poskytování služby. Nelze to od sebe oddělit. Jen blb a česká vláda mohou tvrdit něco jiného.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.