Vložil Justitianus, 24. Červen 2024 - 9:49

Kalorimetry mají smysl jedině pokud si každý zaplatí své odebrané teplo pro byt bez jakýchkoliv korekcí.

To jest: jestliže se v domě poskytuje služba „dodávka tepla“ (bez rozlišení zda je tepelná energie procházející přes bytový kalorimetr do bytového výměníku použita pro ohřev TUV nebo pro vytápění). V tom případě se samozřejmě nemohou uplatnit žádné koeficienty pro rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepla danou jejich polohou. Neuplatní se ani žádné dodatečné korekce na limitní hodnoty.

Pokud není v domě poskytována služba „dodávka tepla“ tímto způsobem, pak kalorimetry jsou naprosto zbytečné. Podstatně levnější bude nakoupit a instalovat indikátory a poskytovat službu „vytápění“ s rozúčtováním podle vyhlášky 2013/269/§3. Výsledek získáte stejně nevěrohodný a stejně pokřivený jako za použití kalorimetrů, ovšem při mnohem nižších nákladech.


Nejlevnější řešení je ovšem toto:

Žádné kalorimetry neměňte. Není to zákonná povinnost. Přejděte na hrazení služby „vytápění“ paušálem podle započitatelných ploch, bez rozúčtování. Vyhodnoťte výsledek, a po jedné či dvou sezónách se klidně můžete vrátit ke kalorimetrům, budou-li si to vlastníci přát.

Všem nám bylo z Bruselu vnuceno použití indikace či měření spolu se zákonnou povinností dostávat a platit měsíčně informace o takzvané „spotřebě tepla“. To vše je v součtu tak nesmyslně drahé, že náklad domu na tyto bruselské výmysly převyšuje možnou úsporu nákladů na tepelnou energii.

Řečeno jinak: použitím šamanských bruselských postupů přijdete ročně o víc peněz, než kolik prý mají tyto postupy ušetřit.

Žádná „bruselská“ povinnost však nevzniká (a tyto náklady všichni ušetříte), jestliže nejsou osazeny kalorimetry ani indikátory a služba „vytápění“ je hrazena paušálem (2012/67/§9 per analogiam).


Dodnes v celé Evropské unii nebyla publikována ani jediná vědecká studie, která by na reálných změřených datech prokázala přínos měsíčního informování o spotřebě ! To o něčem svědčí. Jediný hmatatelný přínos je pro členy rozúčtovatelských firem ve všech zemích EU. Dostávají navíc miliardy, a o to přece jde především. A my to platíme jako osli.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.