Rozúčtování tepla dle Vyhlášky č. 372/2001 Sb.
Dobrý den, mám dotaz na rozúčtování tepla, které provádíme dlouhé roky dle vyhlášky č. 372/2001 Sb. Nyní však 1 člen SVJ napadl tuto metodiku, a to hlavně použití § 4 odst. 3 a 4, ve smyslu že si někteří (u kterých byla překročena hranice uvedená vyhláškou) nechávají platit své náklady ostatními členy (na které se rozdíl rozúčtuje). V našem domě se to týkalo jen 4 bytů (z 26), ale přesto to způsobilo velké dusno mezi ostatními vlastníky. Můžete mi prosím k tomu podat nějakou informaci nebo mne odkázat na nějaké oficiální vyjádření k této problematice? Děkuji moc Carmen
Příspěvek k tomuto tématu jsem umístil zde: http://www.portalsvj.cz/…-rozuctovani
O věci se rovněž psalo na severu TZB-Info: http://forum.tzb-info.cz/…ny-prispevky#…
lake
Co jste napsal, je bez diskuse. Mám však 1 konkrétní příklad: garsonka ve 4.patře, jediné velké okno směrované na sever, 1 stěna sousedí s nevytápěnou plochou chodby se schodištěm a pod i nad garsonkou jsou sousedé, kteří tam nebývají a tedy ani netopí, takže tato garsonka vytápí částečně i je. Je tam stále zima a větrá se jen v nezbytně nutných případech, tedy o plýtvání v tomto případě nelze hovořit (a hranice z vyhlášky je překračována téměř každý rok). Co potom s takovými případy? Carmen
Carmen,
chtěl bych jen upozornit aby nedošlo k chybnému pochopení:
„koeficienty polohy místností“ jsou chápány vyhláškou jako
„koeficienty polohy místností“ v objektu vůči povětrnostním a
jiným vlivům prostředí na tepelné poměry uvnitř objektu. Nejsou to tedy
„koeficienty polohy místností“ korigující „šetřivé
sousedy“. Ani ostatní Vám porazené „koeficienty“ nekorigují
„šetřivé sousedy“.
Všechny jsou pak statické – není možné je tedy z roku na rok
měnit – jsou statické.
Neználek
NeznáIku, proč si nepřečtete napřed vyhlášku? Neobsahuje naprosto nic z toho, co zde bez důkazu tvrdíte.
Ustanovení § 4 odst. 3 vyhlášky zní: „Spotřební složku rozdělí vlastník mezi konečné spotřebitele úměrně výši náměrů měřičů tepelné energie nebo indikátorů vytápění s použitím korekcí a výpočtových metod, které zohledňují i rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepelné energie danou jejich polohou.“
Vyhláška nepraví naprosto nic o „koeficientu polohy“, natož aby jej definovala. Nevíte to? Nečetl jste vyhlášku? Korekce, koleficienty, součinitele (ať už to nazvete jakkoliv) si přece určí každý rozúčtovatel podle svých vlastních pravidel.
- Nikde není řečeno, že korekce nemohou zahrnovat vliv sousedního nevytápěného bytu. Naopak je to v souladu s fyzikálními principy přenosu tepla a s druhým zákonem termodynamiky.
- Nikde není řečeno, že korekce musí být statické a z roku na rok neměnné. Naopak má-li v jednom roce vedlejší byt náklady na vytápění 50% před korekcí a v dalším roce 110%, jde o dvě naprosto odlišné situace vyžadující odlišné korekce.
lake
„…Korekce, koleficienty, součinitele (ať už to nazvete jakkoliv) si přece…“
- ano „indiánské konstanty“ opravdu může stanovit kdokoliv jakkoliv. Ovšem je nutné vědět že ve Vyhlášce tyto „konstanty“ – jako je „koeficient výkonu radiátoru“ či „koeficient pro upevnění indikátoru“ stanoveny nejsou
- a je také dobré vědět, že §4/3 obsahuje slovo „korekce“ – KTERÉ JSEM JÁ nepoužil. A tedy mi je nepředhazujte
- a je také dobré vědět, že jsem před časem podal podrobný výklad jak aplikovat §4/3 a §4/4 – ten jste ovšem nekolikrát smazal, protože jste byl argumentačně a zjevně i mentálně na dně.
Neználek
„…Vyhláška nepraví naprosto nic o „koeficientu polohy“, natož aby jej definovala…“
- pane LAKE račte spočinout své unavené oko na tomto svém
příspěvku kde je uvedeno
lake, 15. Květen 2012 – 11:59
A také na tomto na tomto svém příspěvku kde je uvedeno
…Buď jsou nesprávně stanoveny koeficienty polohy místností (a je třeba je reklamovat), nebo se…lake, 15. Květen 2012 – 13:33
…Koeficienty polohy místnosti se odvozují z tepelných ztrát obálkou budovy. Ty umí vypočítat projektanti budov a projektanti ÚT…Tedy mám za to, že pojem „koeficient polohy“, který jste dostatečně objasnil i pro „slabozraké“ – skutečně není „koeficientem šetřivého souseda“ jak jsem uvedl pro „Carmen“. Co na tom tedy potřebujete rozporovat – to nechápu.
„…Neobsahuje naprosto nic z toho, co zde bez důkazu tvrdíte…“
- a co podle Vás tvrdím bez důkazu?
- že jsou „koeficienty polohy“ statické když je stanoví projektant?
- nebo že „koeficienty polohy“ nepotrestají drze „šetřícího souseda“
- nebo si nárokujete jakékoli zde použité slovní spojení dle autorského zákona?
jinak totiž nevím – ale věřím že se to „rosvítíte“ nějakým dojemně pitomým výpadem
- „koeficienty polohy“, hledejte v příloze č.1/A/1 Vyhlášky-372
Neználek
Carmen,
Váš dotaz se nijak netýká úvodního příspěvku, ale budiž. Buď jsou nesprávně stanoveny koeficienty polohy místností (a je třeba je reklamovat), nebo se neprovedla korekce na sousedící málo vytápěné byty (chyba metody rozúčtování).
Z fyzikální podstaty přenosu tepla vyplývá, že byt sousedící s nevytápěným bytem musí (ať chce či nechce) vytápět také tyto šetřivé sousedy, aby dosáhl alespoň předepsané tepelné pohody. Není-li tento přenos tepla zohledněn ve výpočtu, žádejte úpravu pravidel rozúčtování od následujícího roku.
Byt který není dostatečně vytápěn je podle vyhlášky takový, jehož náklady nedosahují 60% průměru domu (vztaženo na jednotku plochy). Korekční koeficienty polohy mohou být stanoveny i pro mezibytové stěny a pro rozdíly nižší než -+40%, vše záleží na schválených pravidlech.
lake
Přečetla jsem si příspěvky, na které jste mne odkázal a ve kterých zmiňujete i tzv.„plýtvače“, proto jsem si dovolila uvést 1 konkrétní příklad, kdy se o plýtvače jistě nejedná, i když to tak může na první pohled vypadat. Korekce na málo vytápěné byty se u nás jistě nedělá, tedy zde bude také problém. Můžete mi prosím ještě dát tip, na koho je možné se obrátit s kontrolou stanovených koeficientů, jelikož ty jsou v našem SVJ hodně historické… Děkuji moc a omlouvám se za „školácké“ dotazy, ale tato problematika je pro mě nová a potřebuji do ní více proniknout, aby naše rozúčtování bylo korektní a dle platné legislativy. Carmen
Koeficienty jsou minimálně tři: koeficient výkonu radiátoru, koeficient pro upevnění indikátoru, koeficient polohy místnosti.
Koeficienty polohy místnosti se odvozují z tepelných ztrát obálkou budovy. Ty umí vypočítat projektanti budov a projektanti ÚT.
Vnitřní přestupy tepla se dají rovněž vypočítat. Psal jsem o tom zde: http://www.portalsvj.cz/…vani-tepla-8#…
lake
Poslední komentáře