Smlouva o výstavbě od 1.1. 2014

Vložil Karel Blažek (bez ověření), 13. Leden 2014 - 9:30 ::

Dobrý den, chystám je jako vlastník bytu na půdní vestavbu, mám již hotovou smlouvu od výstavbě, bohužel teď od 1.1. 2014 se jede podle nového Občasksého zákoníku. Nevíte někdo, NA CO HLAVNĚ SI DÁT POZOR? Kde by se mohl skrývat nějaký problém, o kterém je dobré vědět? :) Co vše se ve smlouvě bude muset překopat? Díky za komentáře (Kdo se neptá, nic se nedozví)

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Vložil Karel Blažek (bez ověření), 4. Duben 2014 - 20:08

Dobrý den ještě jeden dotaz k půdní vestavbě realizované v roce 2014, můj známý se od nového roku stal předsedou výboru SJV a po prostudování podkladů mě upozornil, že změnu dispozic společných prostor musí údajně schválit společenství vlastníků nevíte někdo o tom více? Moje hledání je zatím neúspěšné.

Vložil Karel Blažek (bez ověření), 4. Duben 2014 - 20:20

Jedná se o http://business.center.cz/…st3h2d4.aspx paragraf 1208

podotýkám že v našem domě „kupujeme/nabýváme“ vlastnický podíl od majitelů bytů, SJV společné prostory v domě nevlastní, takže nemá co schvalovat? nebo je tedy potřeba nějaký další dokument krom podepsané smlouvy o výstavbě všemi vlastníky?

Vložil lake, 4. Duben 2014 - 21:35

Nerozumím na co se tážete. Samozřejmě, že smlouvu o výstavbě podepisují všichni vlastníci jednotek a je to jediný poptřebný dokument k výstavbě nové jednotky. Ta vaše smlouva byla zřejmě podepsána za platnosti ZoVB v době do 31.12.2013, takže se podle ní i nadále posuzují práva a povinnosti jak stavebníka, tak vlastníků jednotek.

Pokud by šlo o smlouvu o výstavbě, uzavřenou po 1.1.2014 podle NOZ, pak platí:

89/2012 Sb. § 1172
    (2) Má-li vzniknout nová jednotka nebo má-li být dosavadní jednotka změněna nástavbou, přístavbou nebo stavební úpravou v domě, kde jsou jednotky již vymezeny, ujednají strany ve smlouvě i změny velikosti spoluvlastnických podílů po vzniku nové jednotky nebo změně dosavadní jednotky a jejich převody tak, aby odpovídaly nově určeným velikostem spoluvlastnických podílů.

Z uvedeného plyne, že SVJ(2012) nemá žádnou pravomoc ohledně smlouvy o výstavbě. SVJ není účastníkem této smlouvy. Smlouvu uzavírají mezi sebou vždy stavebník a vlastníci jednotek, bez ohledu na existenci SVJ(2012).
    ----------------------------------------------------------------------------

Vašemu známému předsedovi vyřiďte, aby si uvědomil, že je předsedou v SVJ(2000), nikoliv v SVJ(2012). SVJ(2000) je právnická osoba, která má omezenu právní způsobilost pouze na provoz, správu a opravy domu (§ 9 ZoVB). Ať si tedy vaše SVJ hledí svého a nestrká nos do věcí, které nemá podle zákona svěřeny do pravomoci. Ať si pan předseda přečte ZoVB a stanovy SVJ.

lake

Vložil Efoun Imrich (bez ověření), 17. Leden 2014 - 16:23

Chystal jsem se pristavet cast chodby k bytu loni na podzim, uz jsem mel smlouvu napsanou a stacilo podepsat. Bohuzel pak se to nejak pozdrzelo a budu to resit letos (ten sami pripad jako vy). Zatim vim jen to, ze mi advokatka rekla, ze se nic nemeni akorat se musi ve smlouve predsat cisla zakonu a paragrafy, ty jsou ted pry jine. Ale zatim jsem s ni o tom prohodil jen par slov. Vic zatim nevim

Vložil Karel Blažek (bez ověření), 3. Únor 2014 - 9:37

díky moc, tak my po poradě s právníkem došli k tomu samému v té původní (rok 2013) stálo

dle ust. § 17 odst. 3 a násl. zák. č. 72/1994 Sb., ve znění pozdějších předpisů(dále také jen „zákon o vlastnictví by­tů“)

a do té nové (2014) se to změnilo na:

dle zákona č. 89/2012 Občanský zákoník ve znění pozdějších předpisů a v souladu s jeho ustanovením §3063 ve vybraných částech také dle zákona č. 72/1994 Sb. O vlastnictví bytů

jinak se tam ještě změnil počet kopií (my měli původně 23 – účastníci + na kastr a tak) a teď už se dělá jen jedna, proto jsme vlastně čekali na nový rok 2014

Vložil miky (bez ověření), 24. Únor 2014 - 18:00

Dobrý den pane Blažek, chtěl jsem se zeptat na počet kopií. Pokud je u nás v domě 60 BJ, musím mít 60 kopií + 1 pro katastr nebo jak to nyní je? Kolik stojí vypracování smlouvy o výstavbě v případě 60ti bytových jednotek? Moc děkuji za odpověď.MM

Vložil Karel Blažek (bez ověření), 2. Březen 2014 - 12:05

hezké pojednání jak je to s tím novým občanem je zde https://www.obczan.cz/…il-1/oddil-5?…

no a s tím počtem sluv, snad vás nematu, ale opravdu od 1.1. 2014 se všichni vlastníci podepisují jen jednu smlouvu (originál) a poté vy máte povinnost jí se všemi podpisy rozkopírovat (snad nemusí být nijak ověřená, to bohužel zatím netuším) a všem účastníkům dát po jedné kopii, cenu nevím, myslím, že na počtu účastníků nezáleží, (smlouva prostě musí splňovat standardní věci jako: definice účastníků, definice stávajících bytových jednotek, definice nové jednotky, definice společně užívaných prostor…) já smlouvu řeším s právníky „z okruhu rodiny a známých“, takže cena se blíží nule.

co se mi ale osvědčilo je, se vždycky zeptat dvou, někdy mají totiž na věci jiný názor :)

Vložil efoun2, 13. Leden 2015 - 10:23

Dobrý den, mohu se prosím zeptat, zda jste nakonec proces úspěšně dokončili? My teď máme stavební povolení už vyjednané, ale na katastru vůbec netuší co po mě mají chtít a jak to má být. Řekli mi jen, ať mi to právník připraví a pak že se uvidí. Mohu se tedy, zeptat, co všechno je potřeba za podklady na katastr? Podle mě jen smlouva o výstavbě, stavební povolení a návrh na vklad.

děkuji za odpověď

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".