§1208/d OZ
Ustanovení § 1208, ods.d), OZ říká, že do působnosti shromáždění patří r ozhodnutí o vyúčtování nebo vypořádání nevyčerpaných příspěvků.Marně si lámu hlavu co tím zákonodárce přesně myslel. Dokáže mi někdo z vás, právních odborníků, vysvětlit smysl tohoto ustanovení a jeho aplikaci na nějakém příkladu? Jura.
- příspěvky se vyučtují, ale nevypořádají (nevyplatí)
- nebo se vypořádají (vyplatí)
Vyúčtovat se musí v obou případech, pač vyplacení není možné bez vyúčtování, jinak by se nevědělo, kolik se má vyplatit.
No dobře Anone. Říkáš, že se příspěvky musí vyúčtovat de facto automaticky. No, pak je problém jak vysvětlit co měl zákonodárce na mysli, že o vyúčtování těch nevyčerpanejch příspěvcích rozhoduje shromáždění. Rozhodovat o tom, že se vyúčtují nebo nevyúčtují nedává smysl, že? Vyúčtovat se musí, ne? Možná, že nemusí a pan předseda se je strčí do kapsy!
Na úvod případného jiného čtenáře (tedy jiného, než Jura, který už ví, s kým má tu čest) důrazně upozorňuji, že jsem právním laikem ;-)
Našla jsem nějaké info na stránkách paní Klainové:
Řekl bych, že je třeba číst celý odstavec a zamyslet se nad jeho smyslem, resp. k vašemu patří celá věta „jakož i celkové výše příspěvků pro příští období a rozhodnutí o vyúčtování nebo vypořádání nevyčerpaných příspěvků“.
Ačkoli to v zákoně není napsáno doslovně, domnívám se, že autor měl na mysli „celkovou výší příspěvků“ vlastně vytvoření rozpočtu na následující kalendářní rok a podle plánovaných výdajů stanovit zálohy vlastníkům.
Podle rozpočtu se jede a když vznikne přeplatek, shromáždění rozhodne, zda bude vyplacen nebo co s ním provede. Když vznikne nedoplatek, rozhodne shromáždění, jak ho doplatit.
Hledat v tom jiný smysl mohou možná experti z SBD, ale my tu nelobbujeme za SBD, ale za práva nás, vlastníků :-)
má dvě roviny celkové na úrovní SVJ a individuální na úrovni
jednotky. Hospodaření SVJ je účelové tj. každý pořízený výkon správy
nebo poskytnutá služba má stanovený účel určení (T, TUV, SV, běžná
údržba,…). Za každý účel je rozpočtem stanoven celkový nárok za SVJ,
indiv. po rozpočítání na vlastníky pak dává měsíční předpis plateb.
Za uplynulý rok vzniká v účetnictví evidence skutečných nákladů za
každý účel hosp. a za celé SVJ. První tabulka výsledku hospodaření
obsahuje následující sloupce a údaje:
1-účel určení,
2-skutečný náklad,
3-rozpočet nároku (úhrn předepsaných plateb),
4-výslek hosp.1 (rozdílem, tj. sloupec 2 minus sloupec 3),
5-výslek hosp.2 (podílem, tj. sloupec 2 děleno sloupec 3 ),
přičemž sloupce 4, 5 ukazují, zda hospodaření daného účelu je
přebytkové nebo nedoplatkové. Pokud máme k dispozici i finanční příjmy
z měsíčních plateb dle účelu určení pak může vyhotovit podobnou
tabulku s variantou, že ve třetím sloupci budou:
3-platby nároku (úhrn zaplacených plateb).
Pro každý účel dle dosaženého výsledku za celek a dle významu účelu
můžeme rozhodnout zda vyúčtujeme nebo jen vypořádáme (rozhodnutí
o způsobu ošetření vzniklého zůstatku). Vyúčtování je rozpočítání
společných nákladů sloupce 2 na jednotky vlastníků a porovnání
rozdílem s individuálními platbami vlastníků (jako vyúčtování
služeb).
Pokud jde o účel DZ vkládání záloh na budoucí finančně náročnou
akci, pak vyúčtovat nebudeme jen „vypořádat“ převodem celkového
zůstatku do dalšího roku. Pokud akce byla ukončena a zůstatek je
nevyčerpaný přebytek, pak zase můžeme při vypořádání rozhodnout
o vyúčtování (rozdat přebytek) ale i bez vyúčtování převést na
účet jiné akce, nebo založit zdroj na novou akci. Podle mne přehledy
individuálních výsledků odpovídající údajům z vyúčtování do
výsledků hospodaření SVJ nepatří. První tabulku pak lze rozšířit
o další sloupce a pokračovat již v sestavení rozpočtu dalšího
účetního roku.
Kolego, také jsem dělal na SPK. Je vidět, že se neztratíme v jakýchkoliv společenských podmínkách. Doporučuji ke každému řádku stručnou informaci na A4. Trochu máš pomotané vyúčtování a vypořádávání, ale ovce to snesou. Čest!
Vážený nekolego (na SPK jsem napracoval)
- hodnocení slutečnosti a plánu metodou výpočtu rozdílu a podílu je standartní jednoduchá ekonomická metoda bez politického rozměru a lze ji najít v minulých i stávajících učebnicích
- mé pracovní nasazení bylo vždy maximální, nezávisle na spol. podmínkách
- s tou A4 máte pravdu, na to jsem zapomněl, a „ovce“ to též vyžadují a zejména o účelů kdy zálohy nestačily nebo náklady byly vysoké (proč je to tak?), co se týče rozsahu, nepsal jsem že musí být takto hodnocen každý účel, když hodnocení nic neřiká nebo význam účelu je marginální tak neuvádím.
- příspěvek je snahou zesměšňování mé osoby, to ignoruji, a odmítáním takového způsobu řešení problému, ale neuvedl jste, jak jinak podle Vás to bude lepší.
- nebo podle Vás hodnocení hospodaření je rozbor VH a výkazů rozvahy a výsledovky a zdůvodňování 140,–Kč dosaženého zisku na úrocích a sankčních příjmech?
- chápáním vyúčtování a vypořádáním nemám problém.
Poslední komentáře